V&VN-directeur Sonja: 'Onze stem klinkt steeds luider'

Het is gelukt! V&VN heeft 100.000 leden. Ik ben ongelooflijk trots dat steeds meer verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten de weg weten te vinden naar V&VN. Om te werken aan bekwaamheid en deskundigheid. Om vakgenoten op te zoeken en samen het vak naar het hoogste niveau te tillen. Maar ook om samen één krachtige stem te laten horen.

En die stem van 100.000 trotse en gepassioneerde verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten klinkt steeds luider. Bij de politiek, bij de overheid, in de zorg en in de media. Dat is volkomen terecht.

Want het is echt aan ons – en aan de collega’s die nog geen lid zijn, maar dat zeker moeten worden – te danken dat we goede zorg in ons land hebben. Wie anders staat zo dichtbij patiënten of cliënten? Op hun meest kwetsbare momenten, 24 uur per dag. Met niet alleen oog voor iemands ziekte, maar juist ook voor de mens en zijn of haar kwaliteit van leven en welzijn. Dat maakt, iedere dag weer, het verschil in het leven van miljoenen Nederlanders.

Lange tijd werden we niet serieus genoeg genomen. Politici van elke kleur zongen het lof van verzorgenden en verpleegkundigen, maar deden liever zaken met hun managers.

Ik heb dat nooit begrepen en me er altijd over verbaasd. Die verbazing – over het niet serieus genoeg nemen van je meest waardevolle krachten, over de daardoor gemiste kansen op een betere zorg – was mijn belangrijkste reden om bij V&VN te komen werken.

Inmiddels begint het tij te keren. V&VN heeft invloed op het beleid. En dat is niet meer dan normaal. Al is het voor sommige partijen soms nog even schrikken, én inschikken.

We timmeren hard aan de weg om verzorgenden en verpleegkundigen een sterke positie te geven. Niet alleen door zelf te lobbyen, maar ook door ambassadeurs klaar te stomen. Door verpleegkundig leiderschap te stimuleren. Door zorginstellingen te verleiden hun zorgprofessionals meer zeggenschap te geven. Omdat dat het werk leuker maakt. Maar vooral omdat we er betere zorg voor terugkrijgen. En dat is wat ons drijft!

Sonja Kersten
directeur V&VN

Cookiegebruik

Ik accepteer Nee, liever niet