Verpleegkundige Bernadet: 'Superbelangrijk dat we worden gehoord'

Neurologieverpleegkundige Bernadet van den Bos (25) is lid van de verpleegkundige raad van ziekenhuis Tergooi en zet zich ervoor in dat verpleegkundigen écht invloed hebben in de organisatie. "We hebben de werkdruk aangekaart, mét resultaat."

"Ik heb – na even twijfelen – op de vacature gereageerd. Ik vroeg me af: kan ik dit wel? Maar ik zie de raad als een kans om mezelf te ontwikkelen. In je opleiding word je klaargestoomd om op een afdeling te werken. Maar ik wilde breder leren kijken en kritischer leren denken. Hoe werkt zo’n organisatie? En kun je invloed uitoefenen? Dat ontdek je pas echt als je er deel van uitmaakt."

Werkdruk

"Ik vind het belangrijk dat verpleegkundigen worden gehoord. We vormen een belangrijke beroepsgroep in de patiëntenzorg. Daarom moeten we een sterke gesprekspartner zijn. We praten bijvoorbeeld mee over de nieuwbouw. Superbelangrijk dat verpleegkundigen meedenken. Nu hebben we drempels op de afdeling. Onhandig! Wie bedenkt zoiets voor een ziekenhuis? Dus in de nieuwbouw willen wij géén drempels. En we hebben de werkdruk aangekaart. Met als resultaat onder meer iets heel eenvoudigs: op één afdeling hebben studenten de koffierondes in de avond overgenomen. Dat proberen we ook voor andere afdelingen te bewerkstelligen. Dan denk ik: dat hebben wij toch maar mooi bereikt. Wij betekenen écht iets voor onze collega’s."

Tekst: Helga van Kooten | Beeld: Vincent Boon Photography

Cookiegebruik

Ik accepteer Nee, liever niet