Verzorgende Kadogo: 'In Kenia zien ze mensen met dementie als gekken'

Kadogo Nyawade (58) woont al 27 jaar in Nederland en werkt hier als verzorgende IG. In haar vrije tijd zet ze zich met hart en ziel in voor betere ouderenzorg in haar geboorteland Kenia. Ze kan er urenlang gedreven over vertellen.

"Kunnen zorgen voor anderen maakt me een blij en tevreden mens. In Nederland werk ik als zzp’er met ouderen, zowel thuis als in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Als cliënten klagen dat ik te laat ben, of als ze weigeren hun medicatie in te nemen, denk ik weleens aan de ouderen in mijn geboorteland Kenia. Zij krijgen helemaal geen zorg. Oude mensen, zeker als ze dementie hebben, worden er vaak als gekken gezien. Heel schrijnend. Van oudsher zorgen in Kenia familieleden voor elkaar. De laatste jaren gebeurt dat steeds minder. Hoogopgeleide kinderen krijgen meestal een baan in de stad, ver weg van hun ouders.

'Elke keer als hij kwam, was ze verder verwaarloosd'

Toen ik in 2015 in Kenia was voor vrijwilligerswerk, ontmoette ik een man die ook ver bij zijn oude, zieke en eenzame moeder vandaan woonde. Daardoor kostte de zorg voor haar veel tijd en geld. Elke keer als hij kwam, was ze verder verwaarloosd. Dat kón niet, vond ik. Daarom richtte ik samen met hem stichting Agewatch op. Inmiddels hebben we in Kisumu een dagopvang voor zieke ouderen en mensen met dementie. Met de kennis die ik in Nederland opdoe, leer ik de zorgverleners daar hoe we oude mensen het beste kunnen verzorgen. We zijn er nog lang niet: ik wil dat er veel meer dagopvangcentra komen en daarvoor is geld nodig. Al mijn vrije tijd gaat in de stichting zitten, want het is zó fijn om iets te betekenen voor de mensen daar. En als er straks goede ouderenzorg is, kan ik na mijn pensioen met een gerust hart terug naar Kenia."

Tekst: Annemarie van Dijk | Beeld: Vincent Boon Photography

Cookiegebruik

Ik accepteer Nee, liever niet